Stenslund plejecenter

Stenslund plejecenter er nybygget og har det seneste indenfor døgnrytmebelysning. Det sikrer muligheden i at lyset ændre lysfarve fra varm til kold henover dagen. Dette øger trivslen hos beboere og personale.

Projekt detaljer

Adresse
Stenslund 6, 8300 Odder

Installatør
Henning Mortensen A/S

Rådgiver
LB-Consult A/S

Bygherre
Odder Kommune

Byggeriet

Stenslundcenteret kunne med sine i alt 84 pladser fordelt på to etager, byde velkommen til et moderne ældrecenter i slutningen af 2020. Bygningen er formet som et stort U, der åbner sig mod syd, som således skaber et trygt og beskyttende gårdrum. I gårdrummet er der gode muligheder for udendørs ophold for alle beboerne. Resten af grunden indrettes som en hyggelig, lukket have med stier og beplantning. Personalets arbejdsforhold har ligeledes været i højsædet med fokus på gode og hensynsfulde servicearealer. Samlet byggesum på projektet var 55 mio kr. og blev kørt under totalentreprise.

Belysningsanlæg

Døgnrytmebelysningen var et krav allerede fra starten. Det betød at styringsdelen og kommunikationen mellem lamperne krævede et særligt fokus. Lumega har i samspil med Henning Mortensen fundet de helt rigtige lamper til dette projektet – både med henblik på funktion og design. Vi endte ud med NS47, hvilket er en særdeles god påbygnings LED downlight som udover at være energieffektiv også besidder en evne til minimal blænding. Derudover har Lumega stået for leveringen af NS11, som sikre den rette belysning om natten. Lysekronerne der pryder indgangspartiet var ligeledes leveret af Lumega. Udendørsbelysningen bestod af vores pullert NS85 til stibelysning og vores NS98 spots monteret ved indgangspartiet. Derudover supporterede Lumegas lysdesignere ligeledes med deres ekspertviden og belysningskoncepter, som i sidste ende er en stor del af helhedsindtrykket af dette yderst moderne plejecenter.

I kombination med den højteknologiske LED chip, som skifter mellem varmt lys (2700K) til koldt lys (6500K) blev der skabt en perfekt komfort. Belysningen blev programmeret således, at det elektriske lys fulgte døgnrytmen (dagslyset). Det betyder, at lyset bliver varmt, når vi nærmer os aftentimerne og køligere, når vi nærmer os formiddag. Dette giver ikke alene en bedre trivsel og støtte hos beboerne, men også for personalet der ligeledes har glæde af denne døgnrytmebelysning.

Styring af døgnrytme belysning

Det kan være en udfordring af programmere belysningsanlæg med døgnrytmebelysning. Der skal først ses på den fornødne døgnrytme, som ønskes. Dernæst intensiteten, altså mængden af lyset – lysstyrken. Lysstyrke vil i kombination med den varierende farve på lyset generere den ønskede døgnrytmebelysning. Denne proces kræver den rette driver, som i dette tilfælde var en DALI V2 DT8, som kan kommunikere med styringen.

Lumegas lysdesignere har mange års erfaring indenfor døgnrytmebelysning. Tag os med på råd ved dit næste projekt, hvor der skal være fokus på den rigtige døgnrytmebelysning og ikke bare en varierende farvetemperatur.

Døgnrytmelys

Konceptet Døgnrytmelys har eksisteret i mange år. I begyndelsen blev lysstofrør brugt til at imitere og justerer lyset i forhold til døgnets 24 timer. Senere, da LED belysningen fik sit indtog, overtog denne lyskildes teknologi døgnrytmebelysningen, da denne type lyskildes egenskaber kunne sikre en langt mere præcis døgnrytme end lysstofrørets egenskaber. Derfor varede det ikke længe før LED lyskilden indtrådte som det foretrukne valg, set i forhold til den bedste døgnrytmebelysning. LED teknologiens rivende udvikling betyder, at man i dag stort set kan producere belysning der repræsenterer hele Kelvin skalaen. Netop derfor har vi mulighed for at rekonstruere døgnrytmelyset via Kelvin skalaen. Lumega leverede belysning, som spændte mellem 1500K – 10.000K (kelvin) og med god farvegengivelse. Belysningen blev skræddersyet til beboernes særlige behov og hvert enkelte scenarie blev understøttet med nøje udvalgt belysning.

Kontorbelysning og den generelle belysning til medarbejderne på Tagdækkervej spændte mellem 2700K – 6500K, alt afhængig af hvilket arbejdsopgaver og rum der var tale om. Generelt kræver valget af den rette belysning grundig gennemtænkning, både fordi belysningsanlægget skal kunne understøtte valget af lyskilder og opfylde den europæiske belysningstandard – vigtigst af alt skal belysningen understøtte det givende rums/områdes aktivitet.

Lumega har dybdegående viden og erfaring indenfor døgnrytmebelysning, vi forstår lysets kompleksitet og formår derfor at skabe belysning der både opfylder standarderne samt følger og understøtter dagsrytmen.

 

Hør mere og få et tilbud

 

Hvis du er interesseret i at lære mere om Lumega og vores fordele, så udfyld kontaktformularen, og vores CEO Rune Søgaard Larsen vil kontakte dig.

 
Forrige
Forrige

Møbelfabrikken

Næste
Næste

NRM – Tagdækkervej