De bedste LED drivere og anvendelsesmuligheder

Driveren eller transformeren til LED belysning kan variere i kvalitet. Der opleves stadig mange tvivlsomme drivere på markedet, som resulterer i en dårlig oplevelse af rummet eller i værste tilfælde, at LED lyskilderne ikke lyser.

Siden LED teknologien blev skabt tilbage i midten af 1900-tallet, har der været tale om lavvolt DC komponenter. Det er inden for de sidste 10 år, at der findes lysdioder, som kan forsynes direkte til AC spænding f.eks. 230VAC, men størstedelen af lysdioderne drives stadig med DC spænding. Installationen kan både ske i serie eller parallel. Hvad der vælges afhænger i en højere grad af ønskerne til installationen.

I dette blogindlæg vil vi se nærmere på hvilke typer, der findes og hvordan de bedste drivere kan implementeres i projekterne.

Hvilke typer drivere anvendes?

De fleste lysdioder skal forsynes med en given spænding og fast strøm. Jo højere strømmen er desto mere lys genereres i halvlederen, men for høj strøm betyder samtidig også en lavere energieffektivitet og en kortere levetid. Det skal derfor balancere mellem de termiske egenskaber i kølefladen, lysdioden og selvfølgelig den forventede omgivelsestemperatur. Det første der skal ses på, er altid om der er tale om en konstant strøm driver eller en konstant spændings driver.

Den driver som anvendes ubetinget mest, er konstant strøm driveren. Disse drivere kan forsyne lysdioderne med typisk 150mA – 1500mA og en varierende spænding. Downlights, linjearmaturer, 60×60 paneler er i de fleste tilfælde forsynet fra en sådan driver. Den anden type holder en konstant spænding f.eks. 12V eller 24VDC, som kan forsyne LED bånd eller andre belysningsprodukter. Disse typer af belysningsprodukter er bestykket med en modstand, uden denne ville lysdioderne brænde af.

I sidstnævnte er strømmen varierende alt efter belastningen i kredsen, der tilsluttes. Det er altid muligt at se forskel på de to typer. Konstant strøm driveren har på mærkepladen stående f.eks. 5-36VDC – hvor den anden type har en konstant spænding f.eks. 12V eller 24VDC.

Udvælg den bedste driver til løsningen

Med den tilførte strøm kan spændingen varierer over en LED. Spændingen ligger ca. på 2.6V – 3.2V. Det ses på en konstant strøm driver at spændingsintervallet, som tidligere nævnt, kunne være 5-36VDC. Hvis der sidder 10 små nedgravningsspots i en indkørsel kunne spændingen være 28V, hvorfor eksemplet med 5-36VDC ville fungere, hvis ellers strømmen matcher lysdioderne, som kunne være 350mA. Andre overvejelser er den fysiske størrelse på driveren. Der findes vandtætte drivere og drivere, som kun bør bruges til enkelte lysdioder. Samtidig findes der drivere til f.eks. gadebelysning, der sender en høj strøm ud f.eks. 1500mA. Med en høj strøm, hvor lysdioden ikke er tilegnet denne, vil lysdioden overophede. Af samme årsag skal der altid ses på, hvilken strøm lysdioderne skal forsynes med, og spændingen ligeledes matcher.

Lysdæmpning med drivere

Foruden driveren som matcher den givne type og mængder lysdioder, skal der ses nærmere på muligheder for lysdæmpning. Leading edge og Trailing edge er de to typer, hvor der lysdæmpes på højspændingssiden (230V). Der kan med disse drivere opstå nogle udfordringer, hvis lysdæmperen ikke er testet med den givne driver.

Med flere tusinde lysdæmpere og drivere, skal der testes inden installation, eller anskaffes en testrapport fra driverproducenten om, hvilke lysdæmpere driveren er kompatibel med. DALI eller 0-10V er imidlertid nogle af de mest stabile muligheder for lysdæmpning til LED belysning. Skal lamperne styres enkeltvis og mere kompliceret, vil DALI være det foretrukne valg. Analog lysdæmpning er en styrespænding, som ligger mellem 0-10V. Her styres alle lamperne på én gang, og kan således kun opdeles i zoner, hvis installationen opdeles. For at vende tilbage til DALI findes der i dag flere versioner. DALI version 8 er bundet op på flere adresser. Flere adresser som giver mulighed for variation af farvetemperatur, lysintensitet og eventuelt flere farver som rød, grøn og blå.

Stroboskob effekt eller flimmer?

Før emnet berøres skal der i forlængelse af lysdæmpning ses på hvor effektiv en driver, der er tale om. Power Factor (PF) angives i procent og giver en glimrende indikation af, hvor effektiv driveren er. Ligger denne på f.eks. 90 % er der tale om en god driver og omvendt ligger den under 80 %, kan der i nogle tilfælde være tale om en mindre god driver. Andre parametre som harmoniske strømme (THD) der genereres ved et givent antal LED drivere er et emne for sig, men ej at forglemme skal denne værdi altid være under THD 20 %.

Når emnet er drivere, vil flimmer være en synd ikke at omtale. Det er formentlig den største udfordring LED markedet oplever i dag. For selvom det menneskelige øje måske ikke kan registrere den hurtige flimmer, så findes den stadig i mange flere lamper end, vi regner med. Der findes ældre standarder inden for den maksimale tilladte flimmer-værdi (Flicker <20 %). Fordi LED teknologien oplever store udfordringer, kommer der i 2019 nye standarder, som skal sikrer, at de helt dårlige drivere med høj flimmer-værdi ikke kommer ind på det Europæiske marked.

Vi venter stadig på standarderne kommer, men indtil de er publiceret, skal vi alle være på vagt overfor drivere med en høj flimmer-værdi. Grunden er simpelt et dårligt arbejdsmiljø, som kan munde ud i hovedpine, nakkesmerte og andre spændinger i kroppen. Flimmer-værdien kan i dag måles, og er værdien høj vil det kunne ses tydeligt, hvis et kamera holdes op mod lyset. Der findes drivere som er tæt på 0 %.

Forrige
Forrige

Lagerbelysning og betydningen

Næste
Næste

Belysning til eksplosive områder