Hvad er farvetemperatur?

En verden af lys: Hvad er farvetemperatur?

Har du nogensinde bemærket, at noget lys forekommer varmt mens andet forekommer koldt? Vidste du, at forskellig lys temperatur passer til forskellige situationer? Denne artikel er den første i en serie på to artikler, som fokuserer på den fascinerende verden bag videnskaben om lys. Målet med disse to artikler er at give dig en introduktion til den videnskabelige teori om lys for så at vise, hvordan du aktivt kan bruge denne viden til at vælge en LED belysningsløsning til dit hjem, arbejdsplads eller butik. Denne første artikel giver dig et indblik i teorien bag farvetemperatur og giver dig en let anvendelig guide til at vælge den perfekte farvetemperatur til forskellige situationer.

Mennesket kan observere millioner af farver. Dette virker måske som almen viden i dag, men det var først i 1931 at videnskaben definerede en farvetrekant, som senere hen er blevet en hjørnesten i de fleste af de lystekniske undersøgelser, som foretages.

Teorien bag farvetemperatur

Hvad er farvetemperatur? Farvetemperaturen er en indikator for det varmeniveau i opvarmningsprocessen inde i lyskilden ved hvilket et absolut sort legeme kan give lys i en bestemt farve.

Hvordan måles farvetemperatur? Måleenheden for farvetemperatur er Kelvin, som ofte bare udtrykkes ved hjælp af et K. Kelvin er defineret som en måleenhed for temperatur baseret på en absolut skala. Overordnet kan man sige, at Kelvin måler lysets farve. Hvis farvetemperaturen for en lyskilde måler over 5000 K, vil lyset blive betegnet som kold, hvorimod en farvetemperatur, som måles til at ligge mellem 2700-3000K, vil blive betegnet som varm. Koldt lys fremstår blåligt, mens varmt lys fremstår mere gulligt eller rødligt.

Hvordan vælger du den perfekte farvetemperatur hos en lyskilde?

Det er ikke ligegyldigt, hvilken farvetemperatur du vælger til at oplyse dit rum med. Faktisk har farvetemperaturen en stor indflydelse i forskellige brancher herunder film – og foto branchen samt detailhandlen. Vidste du eksempelvis, at film-studier får lavet lyskilder specielt produceret til at give nøjagtig den farvetemperatur, som kan oplyse interiøret bedst muligt? Gallerier overvejer også nøje, hvilken farvetemperatur, som de skal bruge til at oplyse kunsten med, så kunsten fremstår bedst muligt. Butiksindehavere i detailhandlen bliver også nødt til at overveje, hvilken farvetemperatur, som skal benyttes til at highlighte deres produkter og ikke mindst overveje, hvilken effekt denne farvetemperatur vil have på kundeoplevelsen.

Hvorfor er farvetemperaturen vigtig? Kort fortalt, fordi farvetemperaturen har en effekt på stemningen i rummet. Med andre ord påvirker farvetemperaturen i høj grad os og vores humør. Hvis du for eksempel er eksponeret for varmt lys på din arbejdsplads, vil din arbejdseffektivitet sandsynligvis falde, fordi det rødlige lys kan få dig mere træt end koldt lys ville.

Lyskilder har forskellig lys temperatur, og dette gør dem anvendelige i forskellige situationer. Du skal derfor nøje udvælge hvilken farvetemperatur, som du skal bruge før du installerer den i dit hjem, på din arbejdsplads eller i din butik. Valget af farvetemperatur har en stilistisk betydning, fordi lysets forskellige farver skaber forskellige følelser, humør og associationer.

Her får du en lille guide til hvilken farvetemperatur, som du med fordel kan benytte i forskellige sammenhænge

Lyskilder med en farvetemperatur på 5000K: dette er farvetemperaturen for dagslys. Denne type lys er brugbar i situationer, hvor du ønsker at dit kunstige lys skal forekomme så ”ægte” som muligt. Denne farve temperatur er passende i for eksempel gallerier og atelierer.

Lyskilder med en farvetemperatur på 3000K: disse lyskilder har en positiv effekt på mennesker, som arbejder sidende i lange perioder det samme sted. Derfor kan denne farvetemperatur med fordel bruges i kontorlandskaber, i hjemmet eller som general belysning et helt tredje sted.

Lyskilder med en farvetemperatur på 1200-2700K: denne farvetemperatur skaber en varm og romantisk stemning og kan derfor med fordel bruges i for eksempel bruges i restauranter, cafeer eller andre steder for der ønskes en intim og hyggelig atmosfære.

LED lys kan fås i både kolde og varme farvetemperaturer, og du kan derfor nemt finde en omkostningsminimerende og energieffektiv LED løsning, som vil passe til dit behov. Hvis du ønsker at vide mere om farvetemperatur, eller hvordan LED kan optimere din belysning, er du altid velkommen til at kontakte os i Lumega.

Forrige
Forrige

Guide til belysning af udendørsarealer

Næste
Næste

Butiksbelysning: Kan den rette belysning forbedre salget?