Hvordan belyses køkkenet?

Køkkenet er i dag blevet et centralt omdrejningspunkt i rigtig mange hjem. Derfor er det ekstra vigtigt, at køkkenet både er funktionelt og komfortabelt og har den rigtige belysning.

Køkkenet er ikke længere et sted, hvor vi kun forbereder mad. Nu til dags er køkkenet også et sted, hvor vi opholder os, når vi skal hygge med familien f.eks. over en dejlig middag. Derfor er det mere vigtigt end nogensinde før, at belysningen i køkkenet både passer til praktisk arbejde og hygge.

Når man skal designe belysningen i køkkenet, er der flere ting man bør være opmærksom på. Det er vigtigt, at belysningen ikke er for kraftig, og det er en fordel, at lamperne kan lysdæmpes. På denne måde kan man tilpasse lyset til forskellige behov og begivenheder. Desuden bør du overveje lysets placering i rummet. Det frarådes kun at have en enkelt lampe hængende i midten af rummet, da du så altid vil opleve, at du arbejder i din egen skygge. I stedet bør du installere belysning over alle arbejdspladser og huske ekstra belysning under overskabe. Husk, at du ikke kan få for meget belysning i køkkenet, hvor du arbejder med skarpe genstande.

Tretrinsbelysning

Når du designer belysningen i køkkenet, anbefaler vi, at du arbejder med belysning på 3 forskellige niveauer og installerer indbygningsspot, belysning under overskabe og hængelamper (pendler).

Indbygningsspots fungerer godt som generel belysning, idet de bekæmper blænding og skygger.

Til belysning under overskabe anbefaler vi at bruge enten spots som kommer med køkkenet eller indfræse en aluprofil i overskabet. I aluprofilet installeres LED bånd, som indirekte belysning (billede herunder). De bliver ikke varme, som glødepærer gør, og de er usynlige. Desuden skinner de ikke i øjnene. Som en ekstra feature kan du også bruge LED bånd i dine skuffer.

Hængelamper eller pendler kan bruges til at skabe en varmere eller mere omsluttende belysning. Pendler kan bruges over øer eller spiseområdet og vil også tilføje en stilistisk og visuel dimension til rummet.

TIP! Husk at vælge en LED lyspære, der sikrer dig et bedre lys. Det er måske overraskende for dig, hvor meget bedre lyset er, når du vælger den rette pære. Vigtigt at farvegengivelsen altid er over 90Ra (CRI90), således opnås en naturtro farvegengivelse, som gavner madvare. Farvetemperaturen er individuel, men her anbefaler vi 3000K og ikke 2700K. Det bunder i 3000K er nærtliggende halogenbelysning, som anses noget mere hvid end glødepæren. Husk på at i køkkenet skal der være godt og brugbart lys til både orientering af madvare, men også i særdeleshed god arbejdsbelysning. Du bør desuden ikke hænge for mange lamper ned fra loftet, da det kan resultere i, at rummet får et rodet udtryk. I stedet bør du bruge indbygningsspot, som nævnt ovenfor.

Forrige
Forrige

Hvordan kan spa, svømmehal og udendørspool oplyses med LED?

Næste
Næste

Spar energi: Oplys parkeringshuset med LED