Bæredygtig belysning i Hvidovre C
Hos Lumega er vi meget stolte af at dele dette projekt med vores gode kunde Danske Shoppingcentre. Projektet vedrører Hvidovre C, et shoppingcenter i Danmark ejet af Danske Shoppingcentre A/S. Projektet er et fremragende eksempel på, hvordan banebrydende AI teknologi og bæredygtighed kan gå hånd i hånd for at skabe imponerende resultater. Case historien er unik på mange måder og der vil i teksten blive belyst fremgangsmåder, som endnu ikke er set i verden. Med andre ord er der tale om innovation på højt plan, hvor Lumega viser hvordan AI teknologi kan innovere belysningsbranchen. Det er med dansk stolthed, at vi præsenterer case historien fra Hvidovre C.
Udfordringen: Retrofit af belysningen i Hvidovre C
Driftslederen i Hvidovre C henvendte sig til Lumega med et klart mål – at opgradere belysningen i hele Hvidovre C uden de store omkostninger og forstyrrelser, der ville følge med en udskiftning af hele loftsystemet. De eksisterende armaturer bestykket med T5 lysstofrør var integreret i loftkonstruktionen, hvilket gjorde loftet skulle udskiftes, hvis der skulle anvendes nye LED-baserede linjearmaturer. Driftslederen så hurtigt potentialet i Retrofit LED-løsninger, hvor det gamle armaturhus genbruges, men med nymoderne LED indsatser. Lumega var ikke det første firma, der blev kontaktet. Vores konkurrent havde allerede foreslået en løsning, som allerede var installeret. Selvom den var funktionel, levede den ikke op til de nødvendige lyskrav. Derudover var LED indsatsen fra konkurrenten nærmere et samlesæt, som gjorde installationstiden meget lang. Hvidovre C havde brug for en løsning, der kunne levere den ønskede lysstyrke samtidig med, at den var hurtig at montere, energieffektiv og bæredygtig.
Lumega-løsningen: Innovation gennem AI og overlegent design
Vores tilgang var enkel, men effektiv. Lumega brugte vores avancerede AI-model til at scanne de eksisterende armaturhuse, hvilket sikrede præcise målinger og en skræddersyet løsning med 100 % pasform. I modsætning til konkurrenterne, der foreslog et standard LED-board med magneter og en ekstern driver, udviklede vores team en indsats, der ikke blot opfyldte kundens behov, men langt overgik forventningerne for performance og installationstid.
Installationstiden slår tilbagebetalingstiden i bund
Ombygning af belysningsarmaturer har længe været kendt, men i nogle tilfælde vælges nye belysningsarmaturer fordi installationstiden for ombygningen er for lang. Af samme årsag blev der foretaget meget præcise målinger af installationstiden for alle leverandører. Denne tidsmåling skulle anvendes til en realistisk beregning af tilbagebetalingstiden for anlægget. Vores korte installationstid er takket være Lumegas innovative AI model. Vi foretager en kloning og sikrer således, at LED indsatsen passer med præcisering i f.eks. eksisterende gevind og beslag i armaturhuset. I dette konkrete tilfælde havde vi placeret to skruehuller, hvor to medfølgende skruer kunne bruges til let montering i armaturhuset. Vores enhed med integreret LED board blev bestykket med en fastmonteret termisk køling og driver. Derudover havde vi fået udformet en reflektor med det mindst mulige lystab, hvilket resulterede i seriøse forbedringer i performance og levetid.
Herunder er vist de forskellige tider fra leverandører involveret i projektet. Installationstiden inkluderer afmontering af de gamle lysstofrør, spole og overflødig ledningsføring:
Kendt leverandør af retrofit kit: 17 minutter
Lumega AI retrofit kit: 8 minutter
Nyt armatur og loftplade udskiftning: 75 minutter
Installationstiden for vores AI udviklede LED indsats gav en tidsbesparelse på hele 9 minutter, hvilket i dette projekt svare til 45 timer. Elinstallatører ligger i gennemsnit på 650 kr/timen, hvilket resulterede i en økonomisk gevinst for Hvidovre C på 29.250 kr. ekskl. moms.
Fokus på bæredygtighed
Bæredygtighed var en central prioritet for Danske Shoppingcentre, og Lumegas løsning passede perfekt til deres mål. Ved at vælge en retrofit-løsning undgik Hvidovre C, at skulle udskifte loftet eller hele belysningssystemet, hvilket resulterede i betydelige CO2-besparelser. Her er en oversigt over projektets bæredygtige impact:
1. Nye aluminiumsloftplader (estimeret 150 stk)
Fremstilling af aluminium er en proces med høje CO2-udledninger. CO2-udledningen ved produktion af primæraluminium er omkring 16,5 ton CO2 per ton aluminium. Hvis hver loftplade vejer cirka 3 kg (et realistisk skøn for loftplader af aluminium), vil den samlede vægt for 150 plader være omkring 450 kg. Dette resulterer i cirka 7,43 ton CO2 udledninger for produktionen af nye loftplader. Udover denne besparelse ville de resterende armaturer skulle demonteres fra væg og loftbeslag. CO2 besparelsen for dette er ikke med i regnestykket idet data grundlag for disse arbejder ikke er belyst nok.
2. Nye aluminiums linje LED-armaturer (300 stk)
Hvert armatur vejer 4,5 kg, og med 300 enheder vil den samlede aluminiumsvægt være 1,35 ton. Baseret på den samme emissionsfaktor på 16,5 ton CO2 per ton aluminium vil fremstillingen af disse armaturer generere cirka 22,3 ton CO2. Dette tal er dog uden driver og LED komponenter.
3. Retrofit AI LED kit fra Lumega (300 stk)
Retrofit-sættet inkluderer en 0,5 kg aluminiumsreflektor, hvilket giver en samlet aluminiumsvægt på 0,15 ton for 300 sæt. Med den samme emissionsfaktor på 16,5 ton CO2 per ton aluminium vil udledningerne fra disse sæt være omkring 2,5 ton CO2. Dette tal er dog uden driver, Casambi enhed og LED komponenter.
Sammenligning:
Udskiftning af loftplader og installation af nye armaturer:
Loftplader: 7,43 ton
Nye armaturer: 22,3 ton
I alt: 29,7 ton CO2
Retrofit-løsning (beholde de eksisterende armaturer):
Retrofit-sæt: 2,5 ton
I alt: 2,5 ton CO2
CO2-besparelse:
Ved at bruge retrofit-sættene i stedet for at udskifte både loftpladerne og installere nye LED baserede armaturer, har Danske Shoppingcentre sparet cirka 27,2 ton CO2. Om loftpladerne kunne være genbrugt, ville Danske Shoppingcentres CO2 besparelse ved anvendelse af Lumegas AI retrofit LED kit være på hele 19,8 ton CO2. Denne betydelige reduktion viser miljøfordelene ved retrofit frem for fuld udskiftning. Desuden blev energiforbruget dramatisk reduceret, hvilket ikke er med i dette CO2 regnestykke.
Selvom vores løsning oprindeligt kørte med en højere wattstyrke end konkurrenten, blev Lumegas løsning lysdæmpet til 60 % af deres maksimale kapacitet, hvilket resulterede i et forbrug på cirka 18W per enhed (250 lux) – markant lavere end vores konkurrenters 30W (111 lux). De nye LED-indsatser blev også udstyret med dagslyssensorer fra Casambi, hvilket gør det muligt at justere lyset dynamisk baseret på naturligt lys og dermed reducere energiforbruget yderligere med cirka 45 %.
Vores energiberegning baseres derfor på følgende input:
Eksisterende lyskilder af type T5 lysstofrør 40W inkl. forkobling
Den nye Lumega upgrade på 18W.
Driftstid 12 timer om dagen 360 dage om året.
Pris pr. kWh DKK 2
Output:
El-besparelse i procent uden dagslyssensor 56 % (forventelig besparelse med dagslys regulering 72 %)
El-basparelse i DKK pr. år DKK 64.376
Estimeret årlig CO2 besparelse på el-besparelse alene 17.542 KG
Fremtidens belysning realiseres
Vores samarbejde med Hvidovre C og Danske Shoppingcentre viser, hvordan innovative teknologier og et fokus på bæredygtighed kan forenes på en meningsfuld måde. Ved at vælge Lumegas retrofit LED-indsatser opnåede Danske Shoppingcentre ikke blot enestående belysningsresultater, men bidrog også til en markant reduktion af deres CO2-aftryk – et resultat, de med stolthed kan fremhæve i deres årlige ESG-rapport.
Dette projekt understreger Lumegas engagement i at skubbe grænserne for, hvad der er muligt inden for belysningsteknologi. Vores løsning handlede ikke kun om at opfylde Danske Shoppingcentres krav; den handlede om at overgå dem på måder, der skaber en reel forskel for både miljøet og økonomien.
Med dette succesfulde projekt i Hvidovre C har Lumega bevist, at bæredygtige, innovative belysningsløsninger ikke blot er mulige – de er fremtiden. Lad os hjælpe dig med at opnå de samme resultater.