Funktionsafprøvning af belysning
Når man står over for at skulle tage et nyt byggeri i brug, er det afgørende at sikre, at alle installationer fungerer optimalt. Dette gælder især for indendørs belysningsanlæg, hvor Funktionsafprøvning (FA) spiller en central rolle. Funktionsafprøvning er altid i henhold til Bygningsreglementet 2018 (BR18) og DS/EN 12464-1. Det blev introduceret i 2017 og dækker både renoveringsprojekter og nybyggeri. Her dykker vi ned i hvad Funktionsafprøvning indebærer, og hvordan den kan implementeres.
Dokumentation til Funktionsafprøvning
Først og fremmest handler dokumentationen om at eftervise lysniveauer er opfyldt jf. DS/EN 12464-1. Dernæst er der selve funktionerne af belysningsanlægget. Her skal forstås dagslysstyring eller anden styring. Der er mange forudsætninger for en funktionsafprøvning kan foretages. Herunder er listet de vigtigste:
Byggeriet er klar til brug: Funktionsafprøvning må først foretages når alle håndværkere har leveret.
Belysningsanlægget og sensorer er installeret og klar: Funktionsafprøvning kan udelukkende foretages, når der er foretaget installation af belysningsanlæg, dagslyssensorer og programmering af begge dele er fyldestgørende. Om der måtte være eventuelle sensorer eller belysningsarmaturer, som ikke fungere efter hensigten, skal de enten omprogrammeres eller skiftes på stedet. Såfremt dette ikke er muligt er det afprøverens ret, at noterer mangler i eller under kommentarer.
En veludført funktionsafprøvning skal som minimum inkludere følgende dokumentation:
Lokation: Projektets navn og adresse.
Ansvarlig: Firma og personen der har udført funktionsafprøvningen.
Standard: Hvilken standard der er testet efter, f.eks. DS/EN 12464-1:2021.
Luxmåler: Oplysninger om den anvendte luxmåler og dens seneste kalibrering.
Indholdsfortegnelse: En oversigt over de rum og tests, der er inkluderet, samt om hvert rum er "Bestået" eller "Ikke bestået".
Måleforudsætninger: Forudsætninger og forhold under målingerne.
Logning af Lux: Luxmålinger for udvalgte lokaler, her er kravet til minimum 25 % af lokalerne i bygningen.
Måleresultater: Opnåede resultater og krav.
Oversigtstegning: Tegninger af lokaler med målepunkter.
Dagslyssensorer: Samtlige dagslys eller stand-alone sensorer testes for funktionsafprøvning.
Dialux beregning: Vedlægges dokumentationen for krydscheck.
Tre Nøgleelementer i Funktionsafprøvningen
Belysningsstyrke:
Måling af luxværdier i udvalgte punkter for at bestemme middelværdien (Umiddel) og regelmæssigheden (U0).
Afskærmning af dagslys, hvor muligt, eller matematisk fjernelse af dagslyspåvirkning.
Lysstyring:
Kontrol af sensorplacering og detektering.
Kontrol af sensorens efterløbstid, tændingsmetode, zoneopdeling og dagslysregulering.
Kontrol om dagslysregulering er aktiveret kan afhjælpes med en smalstrålet lommelygte
Logning:
24-timers lux-logning i udvalgte lokaler med aktiv dagslysregulering.
Praktiske Eksempler og Tolkninger
Udvælgelse af Arbejdspladser/Rum - 25%-reglen: BR18 foreskriver, at målepunkter skal dække mindst 25% repræsentative arbejdspladser. Det betyder, at hvis der er 20 kontorer, skal mindst 5 måles. Alle flugtveje, gange og trapper skal altid testes.
Antal Målepunkter i Hvert Lokale: Ifølge DS/EN 12464-1 skal antallet af målepunkter bestemmes ud fra en formel, der skaber et grid i lokalet. Typisk kan 2-3 målinger per zone være tilstrækkelige, så længe lysberegningerne er præcise.
Højde ved målinger: Højden fra luxmeter til belysningsarmaturet har stor indvirkning på resultatet. I følge DS/EN 12464-1 er der forskellige målehøjder alt efter hvilke rum, der er tale om. Her ses eksempel på målt værdi ved gulv og håndholdt i 0.85m højde.
Funktionsafprøvning i dagslys
Det er ikke alle, som kan tilbyde Funktionsafprøvning ved mørkets frembrud. Derfor er det i følge Teknologisk Institut vedtaget: Hvis der ikke kan måles om natten, så skal der måles uden direkte sollys og skiftende vejrlig. Målingen foretages med og uden kunstlyset tændt, hvorefter de to målinger substraheres. Herunder vises et eksempel:
Måling uden belysningsanlægget er tændt: 271 lux
Måling med belysningsanlægget på fuld styrke: 805 lux
Resultat for målepunkt 805 - 271 = 534 lux
Således vil det for dette respektive målepunkt være godkendt til kontorbelysningen. Der vil straks være nogle, som anser ovenstående problematisk. Det kan man forstå synspunktet af, men metoden er accepteret af Teknologisk Institut og således en løsning. Om end vil målinger i et helt mørkt rum altid være at foretrække, så det varierende dagslyset ingen påvirkning har på lux målingerne.
Undgå Funktionsafprøvning
Bygherre eller entreprenør kan have tidsmæssigt pres og vælger i sjældne tilfælde, at overse eller neglisjere Funktionsafprøvning inden bygningen tages i brug. Det er dårlig idé. Funktionsafprøvning er lovpligtig og således vil en Funktionsafprøvning danne grundlag for bygningen må tages i brug. Mangler Funktionsafprøvningen vil kommunen eller anden instans ikke acceptere byggeriet tages i brug. Derfor spares der hverken tid eller penge ved udskydelse af Funktionsafprøvningen. At vente forsinker godkendelsen af byggeriets ibrugtagning.
Konklusion
Funktionsafprøvning er en grundig og gennemprøvet tilgang til rapportering om et indendørs belysningsanlæg lever op til gældende lovgivning inden bygningen tages i brug. Ved at følge denne vejledning kan du sikre, at dit indendørs belysningsanlæg fungerer optimalt og opfylder alle kravene i BR18, hvilket skaber tryghed for både bygherre og brugere. For at opnå de bedste resultater anbefales det at samarbejde med erfarne fagfolk og benytte sig af de nyeste standarder og teknologier inden for området.
Lumega tilbyder rapportering med enten FA-Metoden eller dybdegående rapportering. Begge ydelser gør det muligt at levere et grundigt og dokumenteret bevis på anlæggets ydeevne, hvilket er essentielt for at tage byggeriet i brug. For mere information kan du kontakte os telefonisk eller via mail for booking af tid. Bemærk der foretages Funktionsafprøvning på alle typer belysningsanlæg også anlæg vi ikke har leveret.
Relevante kilder
BR18
DCL
DS/EN 12464-1