Vej- og gadebelysning: Oplys veje og gader med LED
Lysemitterende dioder, bedre kendt som LED, kan bruges til meget andet end som indendørs belysning. Flere og flere byer og kommuner implementerer LED som vej- og gadebelysning, og vi ønsker derfor med denne blog at fortælle om de mange fordele forbundet med LED-belysning på vejnettet og i gadebilledet.
Hvad enten det gælder motorveje, landeveje eller mindre stisystemer spiller belysningen en altafgørende rolle, hvorfor mange kommuner i stigende grad implementerer LED som en del af byens belysning. Københavns Kommune har et brændende ønske om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad inden 2025. Kommunen besluttede derfor i 2017 at udskifte 19.000 af byens i alt 45.000 gadelamper med LED. I skrivende stund har 300 km københavnske veje og stier fået ny LED-belysning, og kommunen planlægger at udskifte yderligere 9.000 gadelamper med LED.
Reduceret vedligeholdelse
En af de væsentligste grunde til at skifte traditionel vejbelysning ud med LED er diodernes lave behov for vedligeholdelse. For det første er LED-armaturer en af de mest robuste løsninger på markedet, og de er derfor som skabt til hårde udendørsmiljøer med svingende temperaturer samt støv, regn og fugt. Derudover har LED-belysning som standard en levetid på omkring 50.000 timer, hvilket står i stor kontrast til traditionelle gadelamper og lysmaster med langt lavere levetid. Alt dette medfører, at LED-belysning stort set er vedligeholdelsesfrit.
Store besparelser
Udskiftning af lyskilder kan være både tidskrævende og omkostningsfuldt, hvorfor kommuner kan gøre klogt i at skifte den eksisterende vej- og gadebelysning ud med LED. Desuden er LED en langt mere energieffektiv løsning, da lysdioderne har et lavere strømforbrug og en generelt højere lumenydelse. Dette vil sige, at LED-lamper udsender mere lys for færre watt.
Mere miljøvenligt
I og med at LED bruger mindre strøm til at udsende en tilsvarende eller højere lysmængde, bruger kommunerne mindre CO2 ved at anvende LED til byens vej- og gadebelysning. LED-belysning kan dermed bidrage til at styrke kommunens eller byens miljømæssige image.
Øget sikkerhed
Foruden økonomiske og miljømæssige fordele er sikkerhed nok den altoverskyggende faktor til udskiftning af traditionel gadebelysning med LED. Hvert år udsættes tusindvis af danskere for trafikuheld. Mens nogle af disse uheld skyldes for høj hastighed eller for høj promille, skyldes en række af disse uheld dårligt udsyn på vejen. I Københavns Kommune har man erstattet det dunkle, orange lys med en klar og mere lys LED-løsning. Det er dermed blevet nemmere at for bilister at spotte fodgængere, cyklister og andre forbipasserende bilister, hvilket alt i alt har øget trafiksikkerheden i byen.
Lumegas løsning
Hos Lumega udvikler vi erstatninger til traditionel vej- og gadebelysning. Vi tilbyder både armaturer til belysning af veje og gader samt retrofit løsninger, hvor den eksisterende lyskilde blot udskiftes med en LED-indsats.