LED og levetid: Hvad skal du vide?
I denne blog giver vi dig al den nødvendige viden omkring LED og levetid. Nederst i bloggen kan du også se en spændende video om emnet.
Ekstraordinær levetid
Traditionelle lyskilder som f.eks. halogenlamper, glødepærer og lysstofrør har alle samme problem: kort levetid. Dette er en udfordring for alle, som anvender disse lyskilder som belysning, da det kan volde problemer ofte at måtte udskifte pærerne eller rørene.
Denne udfordring kan i høj grad løses ved at anvende LED i stedet for disse traditionelle lyskilder. LED er nemlig kendt for at besidde en suveræn levetid, og den generelle levetidsforventning er således på hele 50.000 timer.
Hvad skal du være opmærksom på ift. LEDers levetid?
Det er vigtigt at huske på, at levetiden for LED delvist afhænger af andre ting end selve LEDens levetidskapacitet. Således er der flere eksterne forhold, som må medregnes.
Man skal huske på, at LED, dvs. lyskilde, og driver, dvs. transformer, indgår i et samlet system og derfor er gensidigt afhængige. Derfor er det nødvendigt at se på hvilken driver, som anvendes, da det kan volde problemer for LEDens levetid, hvis levetiden på driveren er kortere.
Derudover bør det også medregnes hvilken temperatur, som eksisterer det sted, hvor LEDen installeres. Bliver produktet f.eks. placeret i en sauna, så er levetiden kortere, end hvis det monteres i et kølerum. Normalt er levetiden givet ud fra rumtemperatur på 25 grader, som f.eks. er en normal temperatur på et kontor.
Yderligere er det vigtigt at huske på, at LEDer, lige som alle andre tekniske apparater, gradvist mister sin ydeevne over tid. Dette medfører, at LEDer ikke præsterer optimalt gennem hele levetiden på trods af, at LEDerne bliver ved med at fungere.
I denne forbindelse er det relevant at stifte bekendtskab med forskellige standarder, som det er vigtigt at have fokus på ved anvendelsen af LED belysning.
Standard for lysstrøm
Standarder for lysstrøm måler, hvor meget lys, der sendes ud af lyskilden i en given tidsperiode, og dette er det, der betegnes som LED levetid.
LED levetid kan defineres som den operative tidsperiode, under hvilken en LED vil bibeholde en vis procentdel af sin oprindelige lysstrøm. Levetiden måles således i forbindelse med valgt procent af den oprindelige lysstrøm for LEDen, og levetiden beskrives LP. LP kan kaldes en holdbarheds eller varigheds måleredskab for levetiden. Således kan et eksempel være L70, som betyder, at det er målt, hvornår lysstrømmen er faldet til 70 % af den oprindelige lysstrøm.
Som eksempel anvendes en af de mest almindelige standarder for forringelse eller svækkelse af lysstrømmen, dvs. lys, med tiden:
Standarden L70: Hvis en LED måles efter denne standard, får vi at vide, hvor mange timer lyskilden kan lyse før dens lysstrøm er faldet til 70 % af dens oprindelige lysstrøm.
For eksempel kan det være, at en lyskilde måles til L70 efter 50.000 timer, hvorved vi kan udlede, at lyskildens lysstrøm er faldet til 70 % af dens oprindelige lysstrøm efter, den har lyst i 50.000 timer. Det er vigtigt at være opmærksom på, at lysstrømmen, fra LEDen installeres og de næste 50.000 timer frem, gradvist formindskes ned til 70 % af sit oprindelige niveau. Dette betyder dog ikke, at LEDen holder op med at lyse efter 50.000 timer, blot at den kun lyser med max 70 % af sin oprindelige styrke. Dette procenttal vil efterfølgende gradvist falde i resten af LEDens levetid.
Nedenfor ses en graf, som illustrere standarden L70 for en gammel metalhalogenlampe. Luminensstrålende lyskilder spinder over en stor mængde typer. Her kan bl.a. nævnes metalhalogenlampen, lysstofrør og LED lyskilden. Fælles for dem er lysstyrken svækkes over tid.
Standard for gennemsnitlig levetid
Standarden for LEDers gennemsnitlige levetid måler den gennemsnitlige levetid for en specifik LED model statistisk målt på baggrund af testforsøg udført på baggrund af en stor mængde eksemplarer af LED modellen.
Den gennemsnitlige levetid kan defineres som den levetid, der kan tilskrives en speciel LED model på baggrund af statistiske målinger, hvorved der udledes en median af modellens operationelle levetid.
Det er producenten af LED modellens opgave at specificere denne gennemsnitlige levetid samt at definere en fejlrate. Måleenheden for gennemsnitlig levetid er Bp og måles i timer, hvor p står for procent.
Som eksempel kan B10 bruges til at illustration til gennemsnitlig levetid:
Standarden B10: Hvis en LED model måles efter denne standard, får vi at vide, hvor mange procent af eksemplarerne af LED modellen, der har tekniske fejl, som medfører, at den ikke kan lyse et fastsat antal timer. For eksempel kan det være, at en model måles til at have B10 ved 30.000 timer, hvorved det kan udledes, at kun 10 % af de testede produkter slog fejl inden for de første 30.000 timer.
Standarder for fejlrate
LP og Bp kan i kombination vise, hvor mange af produkternes lysstrøm for en specifik LED model, der er faldet en vis procentdel efter et vist antal timer. For at opstille et eksempel kan L70 B20 anvendes:
L70 B20: B2o er et udtryk for fejlraten og viser en fejlrate hos produkterne på 20 % ved et vist antal timer, f.eks. 50.000 timer. L70 B20 betyder således, at LED modellens lysstrøm er faldet med 30 % efter 50.000 timer, og der max må være 10 % af de målte produkter, som er defekte.
Testmetoden TM-21
Med denne testmetode kan man som forbruger opnå langsigtet levetidsinformation for LED lyskilderne. Metoden bygger på to trin:
LED lyskilden testes med L80.
Dataene sammenholdes med allerede indsamlet målingsdata, så der kan foretages valide levetidsfremskrivninger. Disse fremskrivninger medregner også eksterne forhold som f.eks. temperatur.
TM-21 er en krævende og omfattende målemetode. Metoden kræver, det specifikke LED model testes i 6.000 timer, hvorefter levetiden kan oplyses under TM21. Metodens kompleksitet og omfang gør, at ikke mange producenter udbyder produkter, der er blevet testet via denne metode, men i Lumega anvender vi denne metode for at give vores kunder den bedst mulige levetidsfremskrivning af vores produkter til gavn for vores kunder.
Video om LED og livstid